26 Mart 2014 Çarşamba

En Görkemli Fıskiye Sistemleri Yazı Dizisi - 3

Haftanın ortasına geldik sayılır, Perşembe olduysa bu hafta da biter demektir. Yazı dizimizin de sonuna geldik sayılır :) Bu son olacak. Bu yazımızda Rusya, ABD, İtalya, Avusturya ve Fransa'nın görkemli fıskiyelerini anlatacağız. Alfabetik olsun hak geçmesin ABD ile başlayalım. ABD'nin iki sistemini sunacağız sizlere. Birincisi Chicago'dan Crown Fıskiyesi diğeri de Ananas Fıskiye Sistemi Charleston'dan Güney Carolina'dan.


Crown Fıskiyesi, Chicago

Chicago'daki fıskiyelerin 1.si olma hakkını Buckingham iddia etse de Milenyum Park'ta yer alan Crown Fıskiye Sistemi fıskiyecilik konseptini eski zamanlardan alıp 21. yy'ya getirmiştir. Yani 21. yy'a yakışır fıskiye orijinal adıyla Crown Fountain'dir. Crown fıskiyesini iki adet 50 katlı ve birbirine bakan cam bina oluşturmaktadır. Chicago'da yaşayan 1000 tane vatandaşın yüzlerinin kullanıldığı fıskiyede sanki insanların ağzından su çıkıyormuş görünümü oluşmaktadır. Yüzleri görünen 1000 vatandaş için ilginç bir anı olmuş olsa gerek. Düşünsenize her gün dünyanın her yerinden insan ziyarete geliyor ve sizin yüzünüzü görüyor. Keyifli de bir anı olmuş tabi.





Ananas Fıskiyeleri, Charleston SC

Harika bir görüntüye sahip Ananas Fıskiyeleri, Güney Amerika'nın misafirperverliğini simgeliyor. Charleston'un ödüllü parkı Waterfront Park içinde yemyeşil bir alanda palmiyelerle dolu bir yer içine kurulmuş ve bir misafirperverlik timsali ki suyuna girmek serbest.









Swarovski Fıskiyesi - Avusturya

Mükemmel ve kocaman bir yeşillik kümesinden oluşan ve gözleri kristalden yapılmış ağzındaki nozullardan alışveriş kenti Wattens'a dökülen sular... Fıskiye sisteminin ağzından dökülen su perdesinin altından yürüyerek geçip Kristal Dünyasına ulaşabilirsiniz.





Stravinsky Fıskiyeleri, Paris

16 adet ilginç ve hareket eden heykelcik fıskiyeler Igor Stravinsky'nin çalışmalarını temsil etmek amacıyla inşa edilmiş.
İki adet sanatçı heykel fıskiyelerin tasarımına katkıda bulunmuş. Siyah olanlarda Jean Tinguely'nin full renkli olanlarda da Niki de Saint'in imzası var. Paris'in bu modern heykelcik fıskiyeleri 1983 yılında kentsel dönüşüm dahilinde yapılmıştır.











Trevi Çeşmesi, Roma

Trevi Çeşmesini bilmeyen yoktur herhalde. Ya da şöyle dersek daha açık olur galiba İtalya'nın meşhur Aşk Çeşmesi.  İnanışa göre buraya gelip para atan veya dilek tutan herkes İtalya'ya öyle ya da böyle bir kez daha gelirmiş. Trevi Çeşmesi Barok ve klasik karışımı fıskiyelerine örnek. Yaklaşık 26 metre uzunluğunda ve traverten heykellerden oluşmakta.




Muhteşem Basamaklar Fıskiye Sistemleri - St. Petersburg Rusya

1720li yıllarda Büyük Peter için yapılmış olan bu eser 64 fıskiye ve 200'den fazla heykelden oluşmaktadır. Fıskiye sisteminin ortasında ağzından su fışkırtan bir aslan bulunmaktadır ve fırtlattığı su 19 metreden fazla yükseğe çıkmaktadır. İşin en ilginç kısmıysa hiçbir fıskiyede pompa olmamasıdır. İlginç değil mi o su o kadar yükseğe hangi teknolojiyle fırlatıyor acaba? Araştırıp okumak lazım.

Fıskiyemizin görseli de şudur efendim:



Yazı dizimizin de sonuna gelmişken...

Keyifli Günler, Hürmetler Efendim...

1 yorum:

  1. Yazıyı henüz okumadım ama görsellerden anlaşılan içerik de bayağı güzel :) Bahçemize fıskiye yaptırmayı düşünüyoruz onu ararken nerelere geldim :) Emeklerinize sağlık valla :)

    YanıtlaSil