26 Mart 2014 Çarşamba

En Görkemli Fıskiye Sistemleri Yazı Dizisi - 3

Haftanın ortasına geldik sayılır, Perşembe olduysa bu hafta da biter demektir. Yazı dizimizin de sonuna geldik sayılır :) Bu son olacak. Bu yazımızda Rusya, ABD, İtalya, Avusturya ve Fransa'nın görkemli fıskiyelerini anlatacağız. Alfabetik olsun hak geçmesin ABD ile başlayalım. ABD'nin iki sistemini sunacağız sizlere. Birincisi Chicago'dan Crown Fıskiyesi diğeri de Ananas Fıskiye Sistemi Charleston'dan Güney Carolina'dan.


Crown Fıskiyesi, Chicago

Chicago'daki fıskiyelerin 1.si olma hakkını Buckingham iddia etse de Milenyum Park'ta yer alan Crown Fıskiye Sistemi fıskiyecilik konseptini eski zamanlardan alıp 21. yy'ya getirmiştir. Yani 21. yy'a yakışır fıskiye orijinal adıyla Crown Fountain'dir. Crown fıskiyesini iki adet 50 katlı ve birbirine bakan cam bina oluşturmaktadır. Chicago'da yaşayan 1000 tane vatandaşın yüzlerinin kullanıldığı fıskiyede sanki insanların ağzından su çıkıyormuş görünümü oluşmaktadır. Yüzleri görünen 1000 vatandaş için ilginç bir anı olmuş olsa gerek. Düşünsenize her gün dünyanın her yerinden insan ziyarete geliyor ve sizin yüzünüzü görüyor. Keyifli de bir anı olmuş tabi.





Ananas Fıskiyeleri, Charleston SC

Harika bir görüntüye sahip Ananas Fıskiyeleri, Güney Amerika'nın misafirperverliğini simgeliyor. Charleston'un ödüllü parkı Waterfront Park içinde yemyeşil bir alanda palmiyelerle dolu bir yer içine kurulmuş ve bir misafirperverlik timsali ki suyuna girmek serbest.









Swarovski Fıskiyesi - Avusturya

Mükemmel ve kocaman bir yeşillik kümesinden oluşan ve gözleri kristalden yapılmış ağzındaki nozullardan alışveriş kenti Wattens'a dökülen sular... Fıskiye sisteminin ağzından dökülen su perdesinin altından yürüyerek geçip Kristal Dünyasına ulaşabilirsiniz.





Stravinsky Fıskiyeleri, Paris

16 adet ilginç ve hareket eden heykelcik fıskiyeler Igor Stravinsky'nin çalışmalarını temsil etmek amacıyla inşa edilmiş.
İki adet sanatçı heykel fıskiyelerin tasarımına katkıda bulunmuş. Siyah olanlarda Jean Tinguely'nin full renkli olanlarda da Niki de Saint'in imzası var. Paris'in bu modern heykelcik fıskiyeleri 1983 yılında kentsel dönüşüm dahilinde yapılmıştır.











Trevi Çeşmesi, Roma

Trevi Çeşmesini bilmeyen yoktur herhalde. Ya da şöyle dersek daha açık olur galiba İtalya'nın meşhur Aşk Çeşmesi.  İnanışa göre buraya gelip para atan veya dilek tutan herkes İtalya'ya öyle ya da böyle bir kez daha gelirmiş. Trevi Çeşmesi Barok ve klasik karışımı fıskiyelerine örnek. Yaklaşık 26 metre uzunluğunda ve traverten heykellerden oluşmakta.




Muhteşem Basamaklar Fıskiye Sistemleri - St. Petersburg Rusya

1720li yıllarda Büyük Peter için yapılmış olan bu eser 64 fıskiye ve 200'den fazla heykelden oluşmaktadır. Fıskiye sisteminin ortasında ağzından su fışkırtan bir aslan bulunmaktadır ve fırtlattığı su 19 metreden fazla yükseğe çıkmaktadır. İşin en ilginç kısmıysa hiçbir fıskiyede pompa olmamasıdır. İlginç değil mi o su o kadar yükseğe hangi teknolojiyle fırlatıyor acaba? Araştırıp okumak lazım.

Fıskiyemizin görseli de şudur efendim:



Yazı dizimizin de sonuna gelmişken...

Keyifli Günler, Hürmetler Efendim...

24 Mart 2014 Pazartesi

En Görkemli Fıskiye Sistemleri - 2

Güzel bir hafta olsun herkese... Bence pazartesi güzel bir gün aslında sadece adı çıkmış işte. Hafta cuma başlasaydı aynısı onun başına gelecekti "cuma sendromu" olacaktı. Yeni bir şeye başlamak için da bahane oluyor ne güzel. Haftasonunun dinginliğiyle karar veriyorsunuz Pazartesi yapıyorsunuz. Güzel yani pazartesi bence. Velhasıl kelam En görkemli fıskiye sistemleri yazı dizimizin ikinci yazısıyla karşınızdayız efendim. Bu yazımızda Montreal ve Singapor'daki fıskiyelerden bahsedeceğiz.




La Joute Fıskiyesi, Montreal

Place d'Arms'da yer alan bu fıskiyenin en önemli özelliği yanarlı dönerli olması. Gerçekten ateşli bu bronz fıskiye. Alışılmışın dışındaki bu fıskiyede her saat 32 dakikalık bir gösteri yer alıyor. Bu sıradışı gösteride su ve ateşin savaşı konseptli bir show gerçekleşiyor. Bu sebepledir ki adı La Joute yani Mücadele'dir. 

1969 yılında inşa edilmiş olan La Joute fıskiyesinin çevresinde ve içinde insan ve hayvan figürleri yer almaktadır. 

Fıskiyeli show 3 aşamadan oluşmakta; sis, alevler ve fıskiyeler. İlk önce sis oluşuyor, ardından alev ki bu alev yaklaşık 7 dakika sürüyor ve en son fıskiyelerin devreye girmeye ateş sönüyor. 









Varlık Fıskiye Sistemi - Suntec City, Singapore

1683 metrekare alana kurulu ve 85 ton ağırlığındaki bu bronz fıskiye dünyanın en büyük fıskiyelerinden biridir. Fıskiyeli sistemin üzerinde bulunan yuvarlak halkadan sular ip gibi aşağıya akmaktadır ve bunlara dokunabilenlere iyi şans getirdiğine inanılmaktadır. Singapur'da yaşayan birçok insan evlilik teklifini burada yapıyor. bu fıskiye bir AVM'nin önünde kurulu; burada sevdiklerine evlenme teklifi etmek isteyenler için AVM yönetimi lazerli gösteri hizmeti de veriyormuş.

Orijinal adıyla The Fountain of Wealth varlık ve yaşamın sembolü olarak inşa edilmiştir. Aynı zamanda Singapur'da yaşayan 4 farklı millet için birlik beraberlik, uyum ve ruh bağlılığını de temsil etmektedir.





Keyifli günler olsun efendim, Hürmetler...

21 Mart 2014 Cuma

Dünyanın En Görkemli Fıskiye Sistemleri

Öncelikle baharın ilk günü herkeslere mutluluk, huzur ve bereket getirsin. E artık günler iyice uzamaya başladı, Haziran 21'e kadar uzar da uzar. Bereket demişken bol su olsun inşallah da kuraklık filan yaşanmasın.

Gelelim mevzumuza, geçenlerde fıskiyelerle ilgili makaleler ararken böyle bir yazıya rastladım: Dünyanın En
Görkemli Fıskiye Sistemleri. Nereden başlayalım Las Vegas'tan mesela, İtalyan mimarisinde tasarlanmış Bellagio Oteli önündeki “Havuz Show”. En doğrusu Müzikli Işıklı Danslı Fıskiye Sistemi Gösterisi. Las Vegas’ın bu fıskiye gösterisi en çok izlenen gösterilerden biri olma ününe sahip. Her 30 dakikada bir yeni bir fıskiye show izlemek mümkün.

Hem göze hem kulağa hem de bizzat teninize hitap eden (bazen sular havuza sığamayıp sıçrayarak size de ulaşabiliyor) bu enfes müzikli danslı su gösterilerinde klasikleşmiş şarkılardan, mesela; Sinatra’nın Fly me to the moon gibi, Celine Dion veya Faith Hill’den şarkılar da duymak da mümkün.

Bu büyüleyici fıskiye sistemi gösterileriyle Las Vegas ziyaretinizde sevdiğinize mükemmel bir jest de yapabilirsiniz. Bununla birlikte müzikle suyun dans ediyor olması ışıkla renklendirilen bu gösterile çocuklar için de güzel bir eğlence kaynağı. Hele de ilk defa böyle bir su dansına tanıklık ediyorsa değmeyin keyfine.


İkinci ve bu yazımız için son görkemli fıskiye sistemimiz Seul'den Ayışığı Gökkuşağı Fıskiye Sistemi. Bu fıskiyelerse Banpo Köprüsüne 380 tane nozul döşeyerek inşa edilmiş. Fıskiyemiz bir dünya rekoru sahibidir.

Fıskiyenin ışıkları geceleri 200 adet fıskiye lambasıyla da gökkuşağının 7 rengine dönmektedir. Han Gölü üzerinde kurulu olduğu için göl suyunu kullanmakta ve her gün 20 dakikalık farklı bir fıskiyeli show gerçekleşmektedir.

380 nozulun bulunduğu fıskiyelerden dakikada 190 ton su püskürtülmekte. Dünyanın en uzun köprü fıskiye sistemi olma özelliğini taşımakta olup Moonlight Rainbow Fıskiyesi 1 kilometreden uzun ve köprünün iki yanına inşa edilmiştir.

Devam edecek... Keyifli günler olsun...

19 Mart 2014 Çarşamba

Fıskiyeler Güzeldir

Tam da bahar gelmişken bir düşünün; ılık ılık rüzgar esiyor şehre karşı bir fıskiyeler güzeldir.
tane fıskiyeli bir havuz yapılmış kentin meydanına ya da kampüsünüze ya da bir alışveriş merkezine... Rüzgar esiyor fıskiyeden sular da hafif hafif yüzünüze çarpıyor. Bir de çayınız varsa keyfinize değecek yok. Boşuna demedik

E tabi bir de bunun arka planı var. Yani yapım aşaması. Kocaman uzman bir ekip elektrikçisinden tutun da otomasyon yazılımcısına teknik ekibine. En başa gidersek fıskiye malzemelerinin imalatı var. Nehrin 30 dönümlük alanına kurulu 150 metre yüksekliğindeki Dubai Fıskiyesinde kullanılan nozulların ve kollektörlerin sayısı misal... 22000 galon su, 6600 tane ışıklandırma ve 25 farklı renkte projektör... Bu fıskiyeciğin maliyetiyse 218.000.000 $ yazıyla iki yüz on sekiz milyon dolar. Ama ne olursa olsun bu fıskiyeyi yapanların aklına sağlık. Hem Dubai'ye hem de dünyaya dehşet büyük bir kazanım.

İlk müzikli danslı fıskiye sistemleri milattan öncesine dayanıyor. 1. YY'de de örnekleri mevcut ama kitapta. Şöyleymiş ilk zamanların fıskiyeleri; doğanın seslerini kullanmışlar müzikli fıskiyelerde. Misal bir boru flüt sesi çıkarak şekilde tasarlanmış, başka bir şey trompet, kuşlar da suya gelince alın size müzikli fıskiye sistemi. Ama bu Yunan mimarın kitabındaki fıskiyeler yapılmış mı yapılmamış mı bilinmiyor. Bu bilgiler kullanılarak 1500lü yıllarda İtalya'da Villa d'Este bahçelerinde fıskiyeli sistemler kurulmuş. O zamandan bu zamana kalmış hatta o fıskiyeler restore edilip ziyaretçilere sunulmuş. Aşağıda da hem Dubai'deki fıskiyelerden hem de bu Rönesans fıskiyesinden görseller mevcut. Keyifli günler olsun.

The Dubai Fountain - Burç Halife Fıskiye Sistemi








Villa d'Este Bahçeleri Fıskiyesi



18 Mart 2014 Salı

Yapay Şelaleler ve Fıskiyeler

Yapay şelale yazmak değil de yapay şelaleler yazmak oldukça zor. Hele de bilgisayarda aman aman. Ben çok zorlanıyorum belki benimle ilgilidir. Okuması bile zor değil mi ama? Heceliyorum bakın: Ya-pay Şe-la-le-
ler... Zor zor. Neyse konumuza dönersek; suya hasret zamanlar yaşıyoruz. Yağmur duasına çıkacağımız günler geri gelecek galiba. O sebeple  yapay ya da doğal şelale dedik mi orada herkes durur, fotoğraf çektirir, suyuna bir iki çıp çıp yapar muhakkak. Şimdi bir de şehir merkezlerine doğal kayalardan hiç farkı olmayan yapay kayalarla yapay şelaleler inşa ediliyor. Dünyada ve Türkiye'de harika örnekleri var. Misal Antalya'da Manavgat'ta devasa bir yapay şelale yapılmış. Bkz. görselleri şöyledir:

İhtişama bakınca kim inanır ki yapay olduğuna. Sanki dağı oyup şelaleyi çıkarmışlar gibi. Fıskiyeleri de koymuşlar aşağıdaki havuza. Gel de fotoğraf çektirme önünde. Hele bir de gece o fıskiyeler ışıklandırılınca harika bir manzara ayaklarınızın altına serilir. Gidip görmek lazım. Yurtdışında bu tarz fıskiyeli sistemler daha çok nehirlerin, göllerin üzerine yapılıyor. Sudan tasarruf için faydalı da aslında. Gerçi teknoloji son noktada olduğu için fıskiye sistemleri suyu devir daim ederek israf etmiyorlar. Dünyanın en büyük yapay şelalesi de şöyledir ki İtalya'da yer alır ve boyu 165 metredir. ABD'de de dünyanın en büyük iç mekan yapay şelalesi yer almaktadır. Aşağıda paylaşıyorum efendim. Keyifli günler dileriz.


 (Görseller Sırasıyla: İtalya - Cascatemarmore, Singapor - Jurong Falls, ABD - Detroit )


Dora Fıskiye Sistemleri



Dora Fıskiye Ankara'da kurulduğu günden bu yana süs havuzu ve fıskiye sistemlerinin imalat, ,ithalat ve uygulamalarını yapmaktadır. Çok hızlı bir büyüme kaydederek fıskiye sistemleri alanında öncü firmalar arasında yerini almıştır.
Ürün çeşitliliği ve uygulama kalitesi bakımından hem yurtiçinde hem de dünya çapında birçok başarılı projeye imza atmıştır. Ankara başta olmak üzere birçok otel, meydan, AVM ve üniversite kampüslerinde deyim yerindeyse suyla sanat yapmaktadır Dora Fıskiye.

Otomasyon yazılımları, kaliteli ürün kullanımı ve uzman işçilik sayesinde Dora Fıskiye hem uzun ömürlü hem de göze hitap eden işler çıkarmıştır.